“De stap naar psychologische hulp is niet evident. Maar misschien wel één van de beste stappen die ik ooit gezet heb.. …Ik kwam eerder toevallig bij Jan terecht maar meteen voelde ik mij op mijn gemak. Het luisterend oor, de situatie even langs een andere kant leren bekijken en een neutrale visie, hebben ervoor gezorgd dat ik de knopen uit het verleden langzaam aan ontdekt heb, heb leren begrijpen en een plaats heb kunnen geven.

De therapie heeft mij vooral veel inzicht in mezelf gegeven maar ook inzicht in mijn omgeving. Het feit dat ik een verklaring heb gevonden voor bepaalde gedragingen van mijzelf en van anderen hebben er ook voor gezorgd dat ik beter kan loslaten en zelfs leer anticiperen op moeilijke situaties. Door mentaal sterker in het leven te staan zijn ook mijn fysieke klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn, nekklachten ed. afgenomen.

Het is een proces met vallen en opstaan maar met “(zelf)vertrouwen".


H.  bediende met een vaste benoeming. “In therapie gaan bij een psycholoog was nieuw voor mij en ik voelde me wat onwennig. Maar reeds bij het eerste gesprek kreeg ik een duidelijke uitleg over mijn problemen en dat stelde me gerust. Ik kan alles in vertrouwen bespreken en krijg deskundig advies met een menselijke aanpak. Een sessie is een rustpunt voor mij omdat ik kan zeggen wat me dwars zit. Ook vroegere gebeurtenissen die me diep geraakt hebben, zijn bespreekbaar.

Ik heb een handicap sinds ik 4 jaar ben. Dit brengt dikwijls problemen met zich mee en hiervoor kan ik ook bij Jan terecht."


L.  ambtenaar bij een overheidsdienst, gepensioneerd.


 

“Ik ben een bedrijfsleider met een internationale loopbaan die gedurende bijna zijn hele leven veel te weinig aandacht heeft gehad voor zijn mentale gezondheid. … Aan “het einde van de rit” werd ik geconfronteerd met hardnekkige slapeloosheid gecombineerd met stemmingswisselingen en lusteloosheid. … Op aangeven van één van de vertrouwenspersonen uit mijn omgeving ben ik uiteindelijk bij Jan Piers terechtgekomen.

Jan combineert wat mij betreft een pragmatische “down to earth” aanpak, met een wetenschappelijke achtergrond. Uit bijna alle gesprekken die ik met hem had blijkt eveneens dat hij op een zéér uitgebreide ervaring kan bogen. Hij heeft mij met fluwelen doch sterke hand door een traject geleid, … , zonder dat je daarbij de indruk krijgt dat je “iets moet”. … Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag de dag véél meer stil sta bij de dingen die ik doe. Daardoor maak ik meer tijd voor mezelf vrij, zorg ik ervoor dat er in de vrije tijd niet te veel dingen “moeten”… . Verder tracht ik dagelijks een beetje tijd vrij te maken voor “mindfulness” en geef ik mezelf 30% meer tijd om in bed door te brengen/te slapen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik mentaal veel meer tot rust kom en een aangenamere persoon ben geworden in de omgang. Mijn huisgenoten geven zelf geregeld aan me niet meer te herkennen gezien de rust die ik uitstraal.”


K.  bedrijfsleider met een internationale loopbaan.


 

“Ik heb onze gesprekken als rustgevend en motiverend ervaren. Je wordt ertoe aangezet je problemen zorgvuldig onder woorden te brengen, wat een beter inzicht geeft, en je krijgt onverdeelde aandacht, voorzichtig advies zonder druk, en met geruststelling.”


L.  docent talen, gepensioneerd.


 

"Ik ben nu al een tijdje patiënt bij Jan. Hij heeft mij ondersteund tijdens de pandemie via online sessies die vrij aangenaam waren dankzij het warme en relaxerende gevoel dat Jan aan onze gesprekken kon geven. Sinds een paar maanden heb ik face-to-face sessies en wij respecteren “social distancing” wat ik zeer apprecieer.

Patiënten worden altijd met een vriendelijke groet en lach verwelkomd. Ik voel mij snel op mijn gemak en kan spontaan mijn frustraties en angsten uiten. Soms zijn de onderwerpen niet zo eenvoudig. Ik ben niet Nederlandstalig en ik heb af en toe wat meer tijd nodig om duidelijk te zeggen wat mij dwars ligt. Dan zwijg ik meestal, en Jan zwijgt ook en geeft mij de tijd om alles op een rustig manier te formuleren. Hij weet meteen met passende woorden de verborgen gevoelens te ontsluieren. Jan is geïnteresseerd in muziek, literatuur en kunst; ook altijd leuk om die onderwerpen naar boven te halen!

Mijn parcours zal nog een tijdje duren maar ik weet dat ik altijd welkom zal zijn in een rustige omgeving, bij een zeer professionele psycholoog."


C.  ex-diplomate, schrijver, wereldreiziger.